Правителството на САЩ казва, че Google плаща 10 милиарда долара годишно, за да поддържа господстващо положение на пазара

...
Адвокати представиха встъпителни аргументи в забележително антитръстово дело срещу търсачката Google,
Коментари Харесай

Адвокати представиха встъпителни аргументи в забележително антитръстово дело срещу търсачката Google, което може да тества границите на корпоративната власт в Съединените щати.

Във вторник, в претъпкана сграда на федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че Google използва своето богатство и влияние, за да задуши конкуренцията и да запази господството си като най-популярната търсачка. Google контрира, че интернет потребителите разчитат на търсачката заради нейното качество.

„Google плаща повече от 10 милиарда долара годишно за тези привилегировани позиции,“ каза Кенет Динцър, водещ участник в процеса на Министерството на правосъдието.

„Договорите на Google гарантират, че конкурентите не могат да се справят с приходите от реклами с качество при търсене, особено на телефони“, добави той. „Чрез тази обратна връзка това колело се върти повече от 12 години. Това винаги е в полза на Google.“


Встъпителните изявления бележат началото на едно от най-значимите антитръстови дела от десетилетия.

Критиците отдавна изразяват загриженост относно монополите в технологичната индустрия, където шепа гигантски компании – включително компанията майка на Google Alphabet – контролират голяма част от пазара, като влиянието им се простира от популярни платформи до събиране на данни и устройства.

Само Google, например, контролира около 90 процента от пазара на търсачки.

Администрацията на президента Джо Байдън обаче зае по-враждебна позиция по антитръстовите въпроси, като обяви строги правила за сливания между технологични компании през юли.

Настоящият случай, започнат при администрацията на бившия президент Доналд Тръмп преди почти три години, представлява най-амбициозното усилие на правителството да се справи с предполагаемите съвременни технологични монополи.

Споровете ще се провеждат в продължение на 10 седмици, като се очаква да свидетелстват висши ръководители от компании като Google и Apple. Съдия Амит Мехта едва ли ще излезе с решение до следващата година, а решение срещу Google би означавало нов процес за оценка на възможностите за овладяване на компанията.

Във вторник адвокатът на Google Джон Шмидтлайн каза, че клиентите, които искат да преминат към друга търсачка, могат да го направят само с „няколко лесни кликвания“. Но, твърди той, потребителите продължават да използват Google заради удобството и калибъра му.

„Потребителите днес имат повече опции за търсене и повече начини за достъп до информация онлайн от всякога“, каза Шмидтлайн пред съда във встъпителната си аргументация.


Юридическият екип на Министерството на правосъдието междувременно твърди, че компанията е използвала този значителен ръст, за да подчини други компании на волята си.

Компанията майка на Google Alphabet има 182 000 служители и струва около 1,7 трилиона долара.

Dintzer, застъпвайки се за Министерството на правосъдието, каза, че Alphabet е сключила споразумения за споделяне на приходите с Apple при условие, че Google стане търсещата машина по подразбиране на всяко устройство на Apple.

„Това не са преговори“, каза Динцър. „Това казва Google: Вземи или остави.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР